Kampanja promocije cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji BiH

S ciljem informiranja gradana njihove motivacije za cijepljenje protiv COVID-19, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u suradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva pokrenuo je kampanju pod sloganom „Zbog onih koje volis* #vakcinedjeIuju”.

Imajuci u vidu cinjenice da su osobe starije od 60 godina usljed izlozenosti vis*e razlicitig faktora rizika po zdravlje najces*ce pogodeni jednom ili vis*e udruzenih hronicnih bolesti, starije osobe su i dalje najugrozenije od virusa SARS-CoV-2.

Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH ukazuju na to da je u Federaciji BiH cak 86% umrlih osoba od COVID—19 bilo u skupini starijih od 60 godina. S ciljem zas*tite zdravlja ove populacione skupine isticemo zabrinutost, jer trenutni podaci o cijepljenju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazuju da je samo 36% osoba starijih od 60 godina cijepljeno prvom dozom, a potpuno cijepljeno samo 25 0/o, uprkos dovoljnog broja cjepiva i mogucnosti da se cijepe bez posebnih cekanja i pojednostavljenih organizacionih faktora.

Smatrajuci da je na’s zajednicki cilj da zas*tititimo 2ivote i zdravlja osoba starijih od 60 god. pozivamo Vas da podrzite nas°u kampanju i da zajedno pokus*amo povecati obuhvat cijepljenjem protiv COVIOD-19 nas“ih starijih sugradana.

Ovim putem vam nudimo sljedeée oblike suradnje i podrs*ke:

  1. Da putem svojih kanala komunikacije emitujete promotivne materijale koje je pripremio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i iste pos”aljete clanovima svoga Saveza i Materijali podrazumijevaju slogan kampanje, kljucne poruke kampanje, videoporuke zdravstvenih radnika i poznatih licnosti o vaznosti cijepljenja protiv COVID — 19, te poruke zdravstvenih radnika, poznatih licnosti i gradana u formi telopa. Promotivni materijali su dizajnirani u nekoliko dimenzija i namijenjeni za emitovanje na LED i LCD monitorima, web stranicama, specijaliziranim portalima, drus*tvenim mrezama i putem drugih kanala komunikacije. Promotivni materijali su dvojezicni, pa Vas molimo da ih ravnomjerno koristitite prilikom emitovanja. Materijale mozete preuzeti na linku https://we.tI/t-g5Pdb6ErYk i sa web stranice Zavoda za javno zdravstvo FBiH u rubrikama multimedija i promo https://www .zz| zfbih.ba/zbo g-onih-ko|f? -volis/
  2. U mogucnosti smo se odazvati pozivu vas’ega Saveza gdje bi vas’im clanovima i clanicama na*si strucnjaci javno zdravstva bili na raspolaganju da odrze predavanja i odgovaraju na pitanja o cjepivima i cijepljenju protiv COVID — 19. 0 mjestu, datumima i terminima predavanja, uz pos*tivanje epidemioIos“kih mjera, bismo se naknadno dogovorili ukoliko za to iskazete