OBILJEŽAVANJE 1. OKTOBRA MEĐUNARODNOG DANA STARIH

Nizom svečanih aktivnosti JU “Dom penzionera” Tuzla obilježila je 1. oktobar, Međunarodni dan starih osoba. Aktivnosti su započele potpisivanjem međunarodne saradnje sa JU Dom za stare iz Bijelog Polja, te još dvije nevladine organizacije “Eko zeleni” Tuzlanskog kantona i “Euromost” iz Bijelog Polja. 

Sporazum podrazumijeva zajedničko apliciranje na projekte IPA fondova, kao i fondova Evropske Unije, a tokom vikenda za naše korisnike, mladi iz ova dva grada priredili su kulturno zabavni program. U okviru obilježavanja 1. oktobra, naše članice bile su učesnice na “agora” sajmu u Simin Hanu, a u okviru projekta “Podrška mladima u lokalnoj zajednici BiH”, zabavljali su ih i volonteri Smarty radionica.

Crveni križ Tuzlanskog kantona uz podršku Grada Tuzle u našoj Ustanovi bio je organizator drugog sajma proizvoda i usluga za starije osobe, gdje je prezentiran veliki broj proizvoda i pogodnosti za osobe treće životne dobi na ovom području. Povodom Međunarodnog dana starih posjetili su nas i mališani iz JU “Naše dijete” Tuzla, kao i predškolske ustanove “Aladin”, koji su za korisnike Doma penzionera ovom prilikom pripremili nekoliko recitacija.

U okviru društvenih aktivnosti organizirali smo i turnir u mamutskom šahu na otvorenom, a program obilježavanja 1. oktobra zatvoren je sa dva predavanja. Doktori Zlatko Kalebić i Senada Selmanović upriličili su predavanje na temu mentalnog zdravlja za naše korisnike, dok je Crveni križ TK našim korisnicima govorio o temi demencije.

U nastavku pogledajte kratki VIDEO prilog o aktivnostima povodom Međunarodnog dana starih.